Alternatív mozgás- és masszázsterápia

Olyan masszázs- és mozgásmódszerek alkalmazását jelenti, melyek a szokásos gyógytorna és gyógymasszázs keretében nem ismertek. Nagyobb jelentőséget kapnak a belső átélések, a légző gyakorlatok, illetve a lassú, kitartott, szimbolikus jelentőséggel is bíró mozdulatok.

A masszázs az egyik legősibb és legkellemesebb gyógykezelési mód. Évezredek óta mindenütt a világon betegeket gyógyítanak, elesetteket vígasztalnak érintéssel, masszírozással.A bennünket érő folyamatos stressz hatások miatt testünk szinte állandóan feszült állapotban van, ami egyre több betegség forrásává válik. Negatív gondolataink, mint a félelem, harag, aggodalom pedig egyfajta lelki méreganyagot termelnek. A masszázs testi és lelki szinten egyaránt segít bennünket ezen méreganyagok eltávolításában. Támogatja a szervezetünk öngyógyító erőit, fokozza immunitásunkat a külső-belső negatív hatásokkal szemben. Pl.:

Kínai masszázs
A hagyományos kínai orvoslás szerint az egészség feltétele az életenergia harmonikus áramlása. Amennyiben ez az éltető energia valahol blokkolódik testünkben, betegség kialakulásához vezet. A masszázs célja testünk energiarendszerének harmonizálása, finom mozdulatokkal történő stimulálása, melyet támogat még a gyógynövényes olaj hatóanyaga is. Hatékonyságának meghatározó eleme az akupresszúra alkalmazása, mely a testet behálózó meridián rendszer meghatározott pontjaira nyomást fejt ki, ezzel fokozza az áramlást az energiahiányos területeken, illetve csillapítja ott, ahol energiatöbblet tapasztalható. Kiválóan alkalmazható mozgásszervi problémák (pl.: nyak-, hát-, derékfájdalmak, ízületi kopások), krónikus fejfájás, nőgyógyászati panaszok, emésztőrendszeri kórképek kiegészítő kezeléseként.

Nyirokmasszázs
A nyirokmasszázs segít testünknek a felhalmozódott mérgek és salakanyagok gyorsabb kiválasztásában. Csökkenti a szöveti ödémát, mérsékli a nyomás miatti feszülést, fájdalmat. Aktiválja az immunrendszert és a sejtanyagcserét, felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Ajánlott legyengült immunrendszer aktiválására, műtét utáni rehabilitációnál.

Ma-Uri masszázs

Új-Zélandról származó ősi polinéz "gyógyító szertartás". A Ma-Uri kifejezés jelentése: a Fehér Fény gyermeke, a korlátozásoktól mentes utód. Ez a masszázs az életörömről és az önátadásról szól. Hosszú, áramló mozdulatokkal masszírozza testünket rituális tánclépések kíséretében. Felhasználja a tánc örömét és a zene lélekre ható erejét. Hatékony a stressz oldására, a traumás emlékek feldolgozására. Megszabadít a negatív érzelmektől (aggodalom, szorongás, harag, féltékenység), melyek akadályozzák a belső harmónia és egyensúly kialakulását.

A keleti mozgásterápiák egyfajta meditációs mozgások, melyek segítségével képesek vagyunk energiánkat aktivizálni, oldottabbá, felszabadultabbá válunk. Pl.:

Jóga

"A jóga nem a feledés homályába tűnt ősi mítosz, hanem jelenünk legfontosabb öröksége. A jelenkor alapvető szükséglete és a holnap kultúrája." - Szvámi Szatjánanda Szaraszvatí
A jóga a helyes életmód tudománya, amely életünk valamennyi szintjére hat: a fizikaitól egészen a spirituális szemléletig. A jóga szó egyesülést vagy egységet jelent. Az egyéni tudat és az univerzális tudat egyesüléseként magyarázható. Hétköznapi értelemben pedig a test, a tudat és az érzelmek egyensúlyba hozását jelenti. A jóga tudománya a fizikai testen való munkával kezdődik. A különböző testi funkciókat összhangba hozza, hogy azok működésükkel megteremtsék az egész test jólétét. Ezután a jóga az érzelmi és a mentális síkra lép. Sokan szenvednek fóbiáktól, neurózisoktól a mindennapi élet stresszhelyzetei következtében. A jóga megtanít bennünket arra, hogyan birkózzunk meg az élet nehézségeivel. Segít harmóniát teremteni a gondolatok, szavak, tettek között, megvalósítva ezzel a fej - szív - kéz tevékenységeinek összhangját. Noha a jóga alapvetően a szellemi út legmagasabb céljának elérése maradt, gyakorlatai kézzelfogható jótékony hatásokat fejtenek ki mindenkire, függetlenül a spirituális céloktól. Alternatív terápiaként sikeres olyan betegségek kezelésében, mint az asztma, a cukorbetegség, a vérnyomásproblémák, az ízületi gyulladás, az emésztőrendszeri rendellenességek, valamint egyéb krónikus problémák. Orvos kutatók szerint a jóga terápia azért sikeres, mert megteremti az egyensúlyt az idegrendszerben és az endokrin rendszerben, amelyek közvetlenül hatnak az egész szervezetre.